Cum ne pregătim pentru definitivat, gradul II sau titularizare

”M-am înscris la definitivat și am de învățat. Am auzit că e multă materie, nu știu ce e important, cu ce să încep, nu știu dacă am timp...”

sau

”Vine gradul II. Am auzit că e mai greu decât la definitivat. Am altele pe cap acum, mi-e teamă că nu am timp să mă pregătesc. În plus, am auzit că nu se fac pregătiri...”

sau

”Trebuie să dau titularizarea la vară, altfel nu mai am post. Nu știu ce să învăț, nu știu cum să mă organizez...”. Vă sună familiar? Dacă da, atunci fie ați trecut prin așa ceva, fie urmează să treceți.

Ceea ce ați simțit sau tocmai simțiți este normal. Examenele mari de carieră implică eforturi de învățare, produc neliniști, îngrijorează. A trecut un timp de la terminarea liceului sau a facultății, altele ne sunt prioritățile – casa, banii care niciodată nu ajung, elevii noștri... Și, colac peste pupăză, trebuie să ne și ”perfecționăm” sau să ne ”titularizăm”, ca să prindem rădăcini în școala în care lucrăm. Dacă suntem în primii ani de carieră, definitivatul sau gradul II ne vor ajuta să avem cu adevărat un cuvânt de spus în școală.

Cum să procedăm pentru a avea succes la aceste examene ale carierei noastre? Vă oferim mai jos câteva sugestii pentru optimizarea șanselor dumneavoastră de succes.

1. Începeți din timp pregătirea. Indiferent dacă e vorba de gradul II, definitivat sau de titularizare, timpul investit în învățare este direct proporțional cu șansele de reușită. Așadar, luați-o din timp!

2. Lucrați metodic și sistematic. Învățarea sistematică și continuă nu e doar un principiu al învățării școlare, ci al oricărei forme de pregătire temeinică și încununată de succes. Așadar, eșalonați materialul în timp și planificați-vă zilnic și săptămânal sesiuni de învățat.

3. Selectați din bibliografie lucrările relevante. Tematica de pregătire este stufoasă, astfel încât poate fi dificil să te orientezi între titluri și teme complexe și care par să se suprapună. Selectați lucrările care sunt actuale și care acoperă temele din programa de pregătire.

4. Monitorizați-vă progresul. Urmăriți periodic cât ați învățat și cât v-a mai rămas. Verificați respectarea planificării de studiu. Accelerați dacă ați rămas în urmă sau oferiți-vă un răgaz dacă v-ați depășit propriile planuri.

5. Cereți sprijin de la colegi sau feedback avizat de la specialiști. Unii colegi care au trecut prin aceste probe sunt dispuși să vă împărtășească din experiența lor. Pentru validarea pregătirii dumneavoastră apelați la specialiștii în psihopedagogie și metodica specialității.

Dacă doriți mai mult, consultați oferta noastră de cursuri.

Echipa Grade Didactice